Hati-Hati
1 juli 2013 - Central Ende, Indonesië
Donderdag 27. Op naar het Noorden. Eindbestemming vandaag Newa Sumba resort. 1e stop bij een grot waaruit via een natuurlijke bron een waterval stroomt. Irrigeert nu dankzij de Nederlandse ingenieurs via een dam en irrigatiekanaal de sawa's. Af en toe moet er natuurlijk wel een buffeltje geofferd worden aan de spirit die in de grot huist om het water te laten blijven stromen. We vervolgen de weg naar het Kodi district. We tuffen achter een volgepakt vrachtwagentjes met begrafenis gangers die luid jammerend de op gamelans slaan. Vanuit de meute steekt ook een buffel z'n kop naar buiten. Die is aan laatste reis bezig begrijpen we inmiddels van de begrafenis rituelen.We hopen de ceremonie bij te kunnen wonen maar het vrachtwagentje slaat een andere richting in en wij haken af. We vervolgen de erbarmelijk slechte drukke weg vol kuilen (hati-hati pas op) en gaan richting twee wederom zeer authentieke dorpjes met de aller-allerhoogste daken. Deze zijn prachtig gelegen met zicht op de oceaan. Swaas regelt weer het gastenboek en de donatie omringd door zo'n 20 dorpskinderen. Naam saya Maarten zeg ik in mijn allerbeste Bahasaans tegen een verlegen jongetje waarop deze ineens vol trots opkijkt en vertelt dat hij ook Maarten heet. De rest van de rondleiding zijn we onafscheidelijk. Als afscheid geeft hij Swaas een schelpje dat hij ter plekke opgraaft en wij geven de kinderen ons restje pinda's van de markt dat eerlijk wordt verdeeld. Ieder een pinda. Dezelfde weg terug met een stop voor pictures van een magnifieke branding die tegen de kust slaat en waar een tweetal Indische koeien stoïcijns genieten van verkoeling van het opspattende schuim. We lunchen in Waikabubak en rijden vervolgens een half uur naar de zuidkust naar ons resort. Langs de kant van de weg worden een paar grote varkens met fakkels van palmbladeren onthaard en klaargemaakt voor de bbq. Newa Sumba bestaat uit een aantal houten paviljoens met balkons met zeezicht. Snel gaan zwemmen en bijkomen van de vermoeiende dag op het prachtige strand dat we voor ons alleen hebben. Morgen nog gelegenheid voor een ochtend duik en dan vliegen we naar Flores.